18 NİSAN 2016 TÜRKONFED YENİ ANAYASA'YA DOĞRU RAPOR TANITIM TOPLANTISI ESİAD EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

TÜRKONFED Yeni Anayasa’ya Doğru raporu tanıtım toplantısını, çatısı altındaki derneklerden, Türkiye’nin üçüncü SİAD’ı olan ESİAD ev sahipliğinde Eskişehir’de gerçekleştirdi. Yeni, sivil, demokratik bir anayasa isteği güçlü bir şekilde dile getirildi.

Yeni Anayasaya Doğru; Kurumsal Reform ve Demokrasi Kültürünün Gelişimi Raporu Eskişehir tanıtım toplantısına, TBMM ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Önceki Dönem Başkanı Cemil Çiçek onur konuşmacısı olarak katıldı. Toplantının açılış konuşmaları ise TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Karademirler, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu üyesi Aydın Bandırma tarafından yapıldı.

Yeni Anayasa’ya Doğru rapor tanıtım toplantısına Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapısı, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin ile birlikte kentin yerel, kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ile iş dünyası temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.

“ARABAYI DEĞİL, ŞOFÖRÜ TARTIŞIYORUZ”

ESİAD ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantının onur konuğu TBMM Önceki Dönem Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu Başkanlığı yaptığı dönemde yaşanan tartışmalara hatırlatarak, “Arabayı değil, şoförü tartışıyoruz” dedi. Anayasa tartışmalarında yeni sayfa açıldığını belirten Çiçek, şunları aktardı: “Anayasa yürürlüğe gireli tam 33 yıl 5 ay 11 gün oldu. Bir anayasa düşünün ki hazırlık aşamasından yürürlüğe girdiği tarihe ve o günden bu yana her vesileyle tartışıldı. Bu anayasa için zaman içinde her şey söylendi. Yaşadığımız olaylar, karşılaştığımız sorunlar ve sorunların anayasa ile bağlantısı göz önüne alındığında her geçen gün yeni bir anayasa ihtiyacı daha açık bir şekilde görülüyor. Bu anayasanın Türkiye’yi sıkıntıya soktuğunu ve bize dar geldiği konusunda hemen her kesim ittifak halinde.”

2011 yılında kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu olarak 21 ay boyunca çalıştıktan sonra ortaya çıkan metinlerin Meclis Başkanlığı’na teslim edildiğini belirten Çiçek, siyasi partilerin bu metinlerin arkasında durması gerektiğini de belirterek “Basından okuyunca yeniden sıfır noktasından başlayacakmışız gibi duruyor. Oysa yeni bir anayasa için her siyasi partinin fikri bir hazırlığı olması lazım” diye konuştu. Dünyada “Başkanlık”, “Yarı Başkanlık” ve “Parlamenter” olmak üzere üç sistem olduğunu belirten Çiçek “Biz şu anda arabayı değil, şoförü tartışıyoruz. Demokrasilerde direksiyona oturacak kişi sürelidir. Bunların tartışılmasına karşı olmamakla birlikte, yeni bir anayasadan beklentileri tartışmak gerektiğine inanıyorum. TÜRKONFED’in hazırladığı rapora baktığımızda yeni anayasanın adil ve etkin bir yönetimi sağlaması, birlikte yaşama kültürünü güçlendirmesi, istikrar ve güvenliği tesis etmesi ve denetim mekanizmalarını iyi tesis edilmesi lazım olduğunu görüyoruz” dedi.

“TÜRKİYE DEMOKRASİSİ ÇÖZÜMLEMESİ SUNUYORUZ”

Raporda, ekonomi-siyaset-toplum ilişkisini ele alıp, ekonomik kalkınmada demokratik reformların önemine değindiklerini belirten TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, “Yeni Anayasa’ya Doğru raporu ile devlet ve düzenleyici kurumların adil ve etkin çalışmasının ekonomik kalkınmayı ivmelendireceğini söyledi. Kadooğlu, “Hazırladığımız raporla, demokrasiyi bir toplum yönetim tarzı olarak ele alıp, toplum yönetiminin kurumsal ve zihniyet alanlarına yoğunlaşarak katkı vermek istedik. Yeni Anayasa, bugünün ve yakın geleceğin temel gündem maddelerinin başında gelmektedir. Hiç şüphe yok ki, Türkiye’nin; yeni, sivil, demokratik, birlikte yaşama kültürünü güçlendirecek, ekonomik dinamizm ve istikrarı sürdürebilir konuma getirecek bir anayasaya gereksinimi vardır. Yapılan tüm değişikliklere rağmen, 1982 Anayasası karar vericiler ve toplumun farklı kesimlerinin de uzlaştığı gibi Türkiye’ye dar gelmektedir” diye konuştu.

Yeni Anayasa için somut öneriler getirmediklerini vurgulayan TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu, sistem tartışması yapmadıklarını, bir Türkiye demokrasi çözümlemesi sunmayı amaçladıklarını kaydetti. Demokrasi için kurumsallaşmış yapılara ihtiyaç duyulduğunu aktaran Kadooğlu, “Kurumları, denge ve denetim mekanizmaları yeteri kadar güvence altına alınmış, bireysel ve kolektif özgürlükleri evrensel ölçülerde genişletilmiş bir demokratik yönetim sisteminde, demokrasi kültürünün arzu ettiğimiz toplumsal derinliği kazandığını; Yani, Orta Demokrasi Tuzağı’na düşülmediğini gözlemliyoruz” dedi.

Türkiye’nin gelişmiş demokrasi standartları için kurumsal reform ve zihniyet değişiminin bir an önce hayata geçirilmesinin önemine değinen TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu, 2016 yılında Yerel Yönetimler ve Yerel Demokrasi alanında AB standartlarına uygun reform önerileri üzerinde çalışacaklarını hatırlattı.

“YENİ ANAYASAYI ESKİŞEHİR YAPSIN!”

MARSİFED Başkanı İhsan Karademirler de toplumun büyük bir çoğunluğu tarafından benimsenen “İşte benim Anayasam” dedirtecek, sivil bir anayasanın ihtiyaç olduğunu vurguladı. Yeni Anayasa’nın toplumun büyük çoğunluğunu kucaklaması gerektiğini belirten Karademirler, özlenen ve istenen demokrasi-ekonomi ilişkisinin de ancak katılımcı bir anayasa ile mümkün olacağını söyledi.

“ESİAD olarak 31 yıllık tarihimizde yaptığımız başarılı çalışmalara bir yenisini daha ekliyoruz. Sadece Eskişehir değil ülkemizin sorunlarına duyarlı güçlü bir iş insanları örgütüyüz. Ülke gündemimizin en önemli konusu olan Anayasa’yı uzmanlarıyla Eskişehir’de tartışıyoruz” diyen ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bandırma şöyle devam etti: “Yeni Anayasa’nın yapılabilmesi için uzlaşma şarttır. TBMM’de ve kamuoyunda, siyasi partiler konuşuyor. Ancak kimse başkasını dinlemiyor. Mevlana Mesnevi’ye ‘dinle’ diye başlamıştır. Uzlaşmanın şartı diğerlerini dinlemektir. Halk olarak bir resim istiyoruz. Cumhurbaşkanı, meclis başkanı, başbakan ve parti başkanları bir araya gelip, aynı karede yan yana bir resim vermeliler. Uzlaşmanın imzasını atıp bütün dünyaya, ‘Biz beraberiz!’ mesajını vermelidir. O zaman Türkiye’nin sorunları çözümsüz kalamaz.”

Hızla gelişen dünyada, yenidünyayı kuramayanların eskisine katlanmak zorunda olduğunu hatırlatan Bandırma, “Yeni Anayasa yapamazsak, eskisiyle idare edeceğiz demektir. Ama bizim tercihimiz, geleceğimizi şekillendirecek Yeni Anayasamızı yapmak olmalıdır. Eskişehir, Türkiye’nin yükselen yıldız şehridir. Sanayisi, üniversiteleri, genç nüfusu, tecrübeli iş dünyası ile örnek bir tarih ve kültür şehridir. Bu atmosfere göre diyorum ki; Yeni Anayasa’yı Eskişehir yapsın. Kent kültürünün yerleşmiş olduğu Eskişehir, Yeni Anayasa’yı yapabilecek kapasitededir.”

Açılış konuşmalarının ardından Yeni Anayasa’ya Doğru Raporu’nun tanıtılacağı bir de panel gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğü TÜRKONFED Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Haluk Tükel tarafından yapılırken, raporun koordinatörü İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. E. Fuat Keyman ve KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır da panelistler arasında yer aldı.