Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Erdem ÇENESİZ

      Çorumlu bir ailenin ferdi olmasına rağmen ailesinin ikameti nedeniyle 1972 yılında Turhal’da doğdu. İlk ve ortaokulu Samsun’da bitirdi. Samsun’da başladığı lise öğrenimini Çorum’da devam ettirdi. 1988 yılında ailesine ait işletmede iş hayatına girdi. Aynı zamanda lise öğrenimini de açık lise vasıtasıyla yürüttü. Bu dönemde iş tecrübesini ciddi şekilde geliştirdiğini düşünmektedir.

 

1993 yılında kendi proje ettiği küçük bir atölye ile seramik imalatı yapmaya karar verdi. Bu kararı ailesi de destekledi ve 600m²’lik küçük bir binada 7 kişiyle üretim yapmak üzere harekete geçti. Halihazırda fikir sahibi ve kurucusu olduğu ECE markasıyla Vitrifiye Seramik üretimi yapan bu işletmede (ECE BANYO GEREÇLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.) Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmaktadır. Günümüzde şirket; 40.000m2 kapalı toplam 83.000m² alanda, 450 kişi ile üretim yapıp tüm Türkiye’nin yanı sıra 42 farklı ülkeye ihracat yapar bir konuma ulaşmıştır.

 

1999 yılında birçok sivil toplum örgütü görevi ve toplumsal faaliyetler esnasında eksikliğini hissettiği yüksek öğrenimini tamamlamak için tüm görevlerinin yanında faaliyette bulunmaya karar verdi ve Ö.S.Y.M. sınavına girerek Gazi Üniversitesine bağlı Çorum Meslek Yüksekokulu İşletme (ikinci öğretim) bölümünü kazanarak ön lisans programını 2001 yılında tamamladı. Daha sonra lisans eğitimini Kişinev devlet Üniversitesi Ekonomi Akademisinde tamamladı. ABD Wayoming de kurulu Newport Üniversitesinde MBA programını bitirdi. 2007 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini (Açık Öğretim) bitirerek 2. üniversite eğitimini tamamlamış oldu.

 

Erdem ÇENESİZ 2000 yılında Anadolu illerinde ihracat yapmanın zorluklarından yola çıkarak Çorum’daki 5 ayrı üretici şirketin ortak olmasıyla Çorum’un ilk SDŞ ( Sektörel Dış Ticaret Şirketi) ‘sini oluşturdu. Halen bu şirketin ( Genesis Dış Ticaret A.Ş.’nin ) Yönetim Kurulu Başkanlığını sürdürmektedir. Bu şirket Türkiye’de Kurulu 22 SDŞ’den bir tanesidir. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanlığı, Çorum Organize Sanayi Bölgesi İşadamları Derneği (ÇOSİAD) üyeliği, Çorum Toprak Sanayicileri Kooperatifi üyeliği, Hitit Otomobil Sporları Klubü (HİTOK) Yönetim Kurulu Üyeliği, Çorum Ticaret ve Sanayi Odasında Meclis Üyeliği, Türkiye Kiremit-Tuğla Üreticileri Derneği Denetim Kurulu Üyeliği, Sersa Seramik Sağlık Gereçleri Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Seramik Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği ve Türkiye Otomobil ve Motor Sporları Federasyonu Çorum İl Temsilciliği görevlerini de sürdürmektedir.

 

Yoğun iş temposu yanında en büyük hobisi otomobil sporlarıyla uğraşmaktır. Bu spor dalında önemli başarıları mevcuttur. Sırasıyla; 1997 Shell Helix Cup Türkiye İkinciliği, 1999 Vectra Cup Türkiye ŞAMPİYONLUĞU, 2000 Vectra Cup Türkiye İkinciliği, 2001 Türkiye Pist Şampiyonu Grup N+ Dördüncülüğü sayılabilir. 2004 yılında Doğuş Motor Sport tarafından organize edilen Seat Cup organizasyonunda yarışmıştır. 2005 yılında Caterham Cup’ta Türkiye İkincisi olmuştur.

 

Toplumsal konularda faaliyetlere önem veren birisi olması nedeniyle özellikle Anadolu Sanayisi ve Yönetim Şekilleri konusunda çeşitli ulusal gazete ve dergilerde 10’dan fazla makalesi yayımlanmıştır.

 

Şirketin başarısı nedeniyle çeşitli platformlarda gerek kurumsal olarak gerekse kişisel olarak sıfatlar kazanmıştır. 2001 ve 2002 yıllarında Dünya Gazetesince “İllerinde Başarılı İşletmeler” ödülü, 2002 yılında WYBA Dünya Genç Girişimci İş Adamı Türkiye Finali Yenilikçilik Ödülü ve İstanbul Üniversitesi tarafından verilen ‘Yılın İşletmecisi 2003 ‘ ödülü bunlar arasında sayılabilir. 2005 yılında Ekonomist Dergisi ve Finans Leasing’in birlikte düzenledikleri “Türkiye’nin Gizli Şampiyonları” yarışmasında “Yaratıcı Kobi” dalında “1.” olmuştur. 2006 yılında Ernst&Young ve Milliyet’in birlikte düzenledikleri “Entrepreneur of The Year” yarışmasında onlarca firma arasından ilk 5’e kalarak büyük bir başarı göstermiştir. Ekovitrin’in düzenlediği “Yılın Starları “ Yarışmasında “Yılın Genç Girişimcisi” seçilmiştir. 2006 Yılında Eurowards Türkiye’nin düzenlemiş olduğu yarışmada Gelişim Dalında Birincilik Ödülünü almış ve Girişimcilik dalında Türkiye’yi Avrupa’da temsil etmiştir. 2007 Yılında Referans Gazetesi “Hızlı Balık Ödülleri Yarışması”nda “İhracatın En Hızlı Firması” seçilmiştir. 2011 Yılında Vakıfbank ve Ekonomist Dergisi’nce, Turkcell’in desteğiyle düzenlenen “Anadolu’nun En Etkili 50 İş İnsanı” ödülünü aldı.

 

Sosyal etkinliklerin bir sonucu olarak Çorum’un en önemli ekonomik sivil toplum kuruluşu olan Çorum Sanayici ve İşadamları Derneğinin Başkanlığını 2003 – 2005 yılları arasında sürdürmüştür.

 

Çorumsiad başkanlığından sonra Giresun, Ordu, Samsun, Tokat, Amasya ve Çorum illerinin Sanayici ve İşadamları Derneklerini bir araya getirmek amacıyla başlattığı faaliyetler olumlu sonuçlanmış ve bu 5 ili kapsayan “ORTA ANADOLU VE KARADENİZ BÖLGESİ SANAYİCİ ve İŞADAMLARI DERNEKLERİ FEDERASYONU (OKASİFED) kurulmuştur. Genel Merkez olarak Çorum ilinin tercih edilmesi ve şahsının kurucu Başkanlık görevine getirilmesi de onun için son derece gurur verici olmuştur. 2006 yılında OKASİF’in Türkonfed’e katılımıyla ismi OKASİFED ( Orta Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu ) olarak değişmiştir. 2004-2008 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmıştır. Şu anda TÜRKONFED’de (Türkiye Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir.